Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Kierrätysmerkinnät muovin osalta

Kierrätysmerkinnät muovin osalta

  • tehnyt
Muovituotteissa ovat omat kierrätysmerkinnät.

Monelle meistä muovin kierrätys on pieni mysteeri ja tulee mietittyä, mitä voi kierrättää ja mitä ei. Kierrätysmerkinnät ovat kuitenkin yksinkertaiset ja niitä kuvaa numerot 01, 02, 04, 05, 06 tai 07. Kirjaintunnuksia ovat PS, PP, PET, PE-HD tai PE-LD. Näitä merkinnöillä varustettuja pakkauksia voi huoletta lajitella muovipakkauskeräykseen. Pakkauksien on oltava tyhjiä ja tarvittaessa niiden on hyvä antaa kuivahtaa. Toisinaan niitä kannattaa myös vähän puhdistaa.

Kierrätysmerkinnät löytyvät tuotteista

Kaikissa kierrätyskelpoisissa tuotteissa on niitä osoittavat merkinnät. Elintarvikkeiden tyhjät muoviset pakkaukset kuten jugurttipurkit, juusto- tai voirasiat sekä valmisruokapakkaukset ovat kierrätettäviä. Samoin niitä ovat muovikassit ja -pussit. Kierrätykseen kelpaavat myös saippua- ja sampoopullot kuten myös muovipullot, erilaiset kanisterit ja muovipurkit. Kiellettyjen listalla on tuote, jos sen koodina on 03 eli siinä on PVC -muovia.

Jos muovipakkauksissa on jäämiä vaarallisista aineista, niitä ei saa laittaa muovin kierrätysastiaan. Nämä muovipakkaukset on laitettava sekajätteen joukkoon. PVC -muovia sisältävät tuotteet on siis laitettava sekajätteeseen samoin lääkkeiden läpipainopakkaukset. Kun oppii numerot tai kirjainyhdistelmät, tulevat kierrätysmerkit tutuiksi ja ne ovat suhteellisen helppoja muistaa. Kierrättäessä muovipakkauksia ei tarvitse tiskata, mutta niistä ei myöskään saa aiheutua haju- tai homehaittoja.

Mitä muoville tapahtuu kierrätyksen jälkeen?

Useat muovitehtaat käyttävät muovia uudelleen. Esimerkiksi Orthex käyttää kierrätysraaka-ainetta laatikoiden, saavien sekä ämpäreiden valmistuksessa. Muovituotteet palaavat siis takaisin käyttöön, koska nehän eivät ole kertakäyttötuotteita. Jopa täyden 100% kierrätysmateriaalista valmistetaan laadukkaita ja kestäviä säilytyslaatikoita. Näiden tuotteiden käyttäminen on kierrätystä parhaimmillaan. Myös kukkaruukkuja sekä parvekelaatikoita on valmistettu jo pitkään kierrätysmuovista.

Avainsanat: