Kierrätyksen symbolit saattavat toisinaan aiheuttaa harmaita hiuksia ja suuria pohdintoja kierrätyshaluiselle ihmiselle. Kierrätysmerkit kuitenkin pienen tutkimuksen jälkeen kertovat selkeästi, mihin lajittelupisteeseen mikäkin pakkaus kuuluu. Vaikka muovipakkauksissa onkin erilaisia merkintöjä, pääosin kaikki muovi kierrätetään Suomessa samaan astiaan. Poikkeuksen tässä muodostaa PVC, jota pakkausmateriaaleissa ei juurikaan käytetä. Pakkauksista voi löytää kierrätyskolmion nuolineen, josta saa selville mihin kyseinen tuote kuuluu.
Kierrätysmerkit auttavat myös kovasti, jos pakkauksessa on useampaa erilaista materiaalia. Esimerkiksi kartongin kaverina alumiinivuoraus voi mietityttää. Jos tällaisesta pakkauksesta löytyy merkintä C/PAP, sopii se kartonginkeräykseen. Kauppojen ikkunalliset muovipussitkin saa laittaa samaan keräykseen.
Miten lasiesineet lajitellaan oikein?
Moni kierrätyskeskus ottaa myös lajitellut kotitalousjätteet vastaan kierrätyspisteillään. Mutta niiden tulee olla oikein lajiteltu. Lasikeräykseen kelpaavat vain pullot ja purkit. Ne kierrätetään uudestaan lasipakkauksiksi ja kaikenlainen lasi ei tähän tarkoitukseen sovi. Muut lasituotteet ovat ominaisuuksiltaan sellaisia, etteivät ne sovellu kierrätykseen ja kuuluvat näin ollen sekajätteisiin.
Lasin kierrätys on loputonta, sillä se voidaan valmistaa uudeksi pakkaukseksi rajattomia määriä ilman, että sen ominaisuudet heikkenevät. Osa lasijätteestä käytetään myös rakennustuotteisiin, kuten vaahtolasiin. Kierrätysmerkit eivät löydy jokaisesta pakkauksesta. Jos epäilyttää, eikä ole varma minne jokin pakkaus kuuluu, on varmin osoite silloin sekajäte.
Kotitalouksien lajittelukohteet
Sen lisäksi, että kotona lajitellaan sekajäte ja biojäte, on muitakin kohteita joihin tulisi kiinnittää huomiota. Nämä asiat on syytä kerätä erilleen ja toimittaa keräyspisteisiin:
- Kartonkipakkaukset, kuten maito- ja mehutölkit, munakennot, wc-paperirullan hylsyt ja aaltopahvilaatikot
- Lasipakkaukset, kuten pullot ja purkit tyhjinä sekä puhtaina ilman korkkeja
- Metallipakkaukset, kuten säilyketölkit, pantittomat juomatölkit ja alumiinivuoat
- Muovipakkaukset, kuten elintarvikkeiden muovipakkaukset, pesuainepakkaukset, muovipussit ja -kääreet
Kierrätyksen oppii nopeasti
Kierrätyksen symbolit voivat aluksi tuntua hankalille, mutta ne jäävät nopeasti mieleen, kun niitä vain käyttää. Yleisin merkki on kierrätyskolmio, jonka sisällä on numero. Se kertoo, että pakkaus on kierrätettävä, uusiomateriaalia tai hyödynnettävissä energiana. Kauppoihin, pullojen ja tölkkien kierrätyspisteillekään ei saa viedä kaikenlaisia pulloja.
Pullot ja tölkit, joissa on Palpan merkintä, kelpaavat pullokoneisiin. Muut tulee viedä ekopisteelle omiin kierrätyspisteisiinsä. Kierrätyksen symbolit auttavat vinkkaamaan siis mihin mikäkin pakkaus kuuluu, mutta hetken päästä merkkiä ei tarvitse edes etsiä, kun tietää jo muutenkin ja oppii soveltamaan osaamaansa. Kierrätysastioihin kannattaa panostaa, sillä on paljon miellyttävämpää kierrättää, kun pakkaukset eivät loju pitkin poikin.