Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Rakennustarvikkeiden kierrätys on järkevää

Rakennustarvikkeiden kierrätys on järkevää

  • tehnyt
Rakennustarvikkeiden kierrätys

Rakentamisessa, remontoinnissa ja purkutöissä jää jäljelle usein runsaasti materiaalia. Suuri osa siitä on yleensä täysin käyttökelpoista uuteen projektiin, oli se sitten remontti, huonekalujen valmistaminen tai talon rakentaminen. Tuntuisi järjettömältä viedä kaatopaikalle hyvää tavaraa, joka soveltuu mainiosti uuden rakentamiseen. Uuden rakennusmateriaalin hinta on noussut reippaasti. Monesti vanha puutavara, kuten lattialankut voivat olla niin laadukkaita, että uutena sellaisia on vaikea löytää sopuhintaan. Rakennustarvikkeiden kierrätys on siis järkevää. Siinä säästää sekä rahaa että ympäristöä.

Miten rakennustarvikkeiden kierrätys onnistuu?

Jos sinulla on syntynyt käyttökelpoista ylijäämämateriaalia jossain projektissa, voit tarjota sitä muille. Tällöin tarvikkeita kaipaavat ihmiset hakevat materiaalit kohteestasi ja sinulle jää vähemmän siivottavaa. Ylijäämästä ei yleensä kannata pyytää maksua, mutta priimasta tavarasta, joka soveltuu tismalleen jonkun toisen tarpeisiin, on hyväksyttävää pyytää rahaa tai jotain tavaraa vaihdossa. Hyviä paikkoja tarjota rakennusmateriaalia ovat esimerkiksi erilaiset rakennus-, kierrätys- ja paikkakuntakohtaiset ryhmät. Paikkakunnan oma kierrätyskeskus voi antaa neuvoja rakennusmateriaalin kierrätysmahdollisuuksista. Tavaraa voi tarjota myös vanhaa rakennusmateriaalia myyville yrityksille.

Kun oma projektisi kaipaa materiaalia, ota ensin selvää, löytyykö sitä kierrätettävänä. Tutki ensin kierrätyssivustoja, kuten rakennuskierrätys Hämeenlinna. Jos lähistöllä on purku- tai remonttikohde, josta tulee sopivaa materiaalia, kysy omistajalta, voitko hakea sitä. Jos sinulla on isompi projekti, kuten talon rakentaminen, kierrätysmateriaalin löytämiseen kannattaa käyttää paljon aikaa ja toimia heti, kun sopivaa materiaalia on tarjolla. Vaikka et laatoittaisikaan ennen kuin ensi vuonna, sopivien kierrätyslaattojen osuessa kohdalle ne kannattaa hankkia heti.

Vanhasta syntyy uutta ja hienoa

Some ja muu netti tekee harrastajien ja ammattilaisten projekteja näkyviksi. Ne tarjoavat aiheeseen liittyvää, tekijöiden omaa sisältöä. Niistä voi saada inspiraatiota myös omiin projekteihin. Joku on tehnyt vanhoista ikkunoista upean kasvihuoneen. Toinen taas on rakentanut hienosta massiivipuisesta ovesta jykevän ruokapöydän. Joku taas on ollut kärsivällinen ja löytänyt huikeaan huvilaansa lähes kaiken rakennusmateriaalin kierrätettävänä. Inspiroidu, hanki materiaalit ja ohjeet sekä ryhdy hommiin.

Avainsanat: