Tiesitkö, että tekstiileistä ei päädy kierrätykseen kuin pieni osa? Vain 70 prosenttia kierrätetään ja kaikki muu menee joko kaatopaikalle tai polttoon. Surullista on myös sekin, että tekstiilien valmistamisessa käytetään lähes aina uutta raaka-ainetta. Tosin yhä useampi vaateyritys on lähtenyt siihen suuntaan, että uusia vaatteita valmistetaan kierrätetystä puuvillasta tai polyesteristä. Se on vain valitettavan pieni osa. Rikkinäisten vaatteiden kierrätys ottaa vasta ensi askeleitaan.
Miten vaatteita kierrätetään
Vaatteiden kierrätyksessä pitää olla tarkkana varsinkin silloin, jos niitä lahjoittaa vaatekeräykseen. Sinne viedään liian paljon rikkinäisiä vaatteita, joista ei ole saajalle iloa. Niiden suhteen onkin mietittävä hyvin tarkasti ja käsi sydämellä, ottaisitko itse vastaan niitä vaatteita, joita viet kierrätykseen. On täysin väärin ajatella niin, että ‘ihan sama, mitä sinne vien’. Vaatteiden kierrätys onnistuu vain silloin, kun ne ovat puhtaat sekä ehjät ja vielä hyväkuntoiset, mutta ei niitä, jotka ovat jostakin kohtaa kulutettu puhki tai ne ovat muuten huonoja.
Sinusta saattaa kuulostaa tuhlaukselta, mutta hyvä tapa on pestä vaatteet ennen kuin ne vie kierrätykseen. Lisäksi vaatteet on pakattava kuivina muovipusseihin, etteivät ne homehdu tai kostu, jolloin niistä ei ole mitään iloa. Liian usein keräyspisteissä löydetään puhtaita ja likaisia vaatteita sekaisin eikä ole yllätys, jos sinne on laitettu myös rikkinäisiä vaatteita mukaan. Alusvaatteita ja sukkia ei kierrätetä, mikäli ne eivät ole täysin uusia.
Miten tapahtuu rikkinäisten vaatteiden kierrätys
Kierrätyksen kannalta on todella tärkeää, että mahdollisimman paljon tekstiilituotteita saadaan kiertoon. Poistotekstiilien kierrätys on Suomessa käynnistynyt suhteellisen hitaasti ja tarkoitus on, että lopullisesti kierrätys saadaan aloitettua vuoteen 2023 mennessä. Tosin isommissa kaupungeissa on jo järjestetty kierrätystä sekä muutamat vaateketjut tai brändit tekevät kierrätystä omissa myymälöissään.
Poistotekstiilikierrätykseen voi viedä vaatteita sekä kodin tekstiilejä, jotka ovat puhtaita ja kuivia. Sillä ei ole väliä, vaikka ne ovat jo rikki. Joissakin paikoissa hyväkuntoiset vaatteet otetaan vielä erilleen ja niitä voi käydä ostamassa yleensä edullisella kilohinnalla. Osa näistä tuotteista päätyy myös pienyrityksille ja niistä tulee materiaalia design tuotteisiin. Pieni osa tuotteista myös käsitellään jalostuslaitoksessa, jossa niistä tulee kierrätyskuitua uusiokäyttöön. Kierrätys on myös keskeistä, jos tutustuu casino online tarjontaan. Silloin tosin kysymykseen tulee enemmän talon etu.
Hyviä esimerkkejä on useampia, joissa kierrätystä hoitaa brändi itse. Finlayson ottaa myymälöissään vastaan alus- ja pussilakanoita sekä erilaisia farkkutuotteita. Niistä se valmistaa kierrätystuotteita. Useammassa kaupungissa on niin sanottua pajatoimintaa. Näillä pajoilla vastaanotetaan puhtaita ja kuivia tekstiilejä. Niistä tehdään myytäviä tuotteita tai kierrätetään asianmukaisella tavalla. Myös vaatteita voi kierrättää vaatekaupassa, joten mahdollisuuksia on monia ja niitä on hyvä suosia.
Vaate haisee tai on pilaantunut
Tekstiilit ovat hyvin herkkiä myös pilaantumiselle. Ne ottavat äkkiä erilaisia hajuja itseensä ja kosteus saa ne nopeasti homehtumaan. Kun pakkaa tekstiileitä kierrätykseen, yksi ainoa kostea tai pilaantunut vaate voi pilata kaikki muutkin. Onpa joskus käynyt niinkin, että kaikki kierrätysastiaan toimitetut tuotteet ovat pilaantuneet eikä niistä ole ollut iloa kierrätykseen.
Sellaiset tekstiilit, jotka jo haisevat, ovat märkiä, niissä on tuholaisia, ovat homeessa tai ovat likaisia, kuuluvat aina seka- tai energiajätteeksi. Sieltä ne ohjataan eteenpäin ja hyödynnetään energiana. Alusvaatteita ja varsinkin rikkinäisiä sukkia ei tällä hetkellä hyödynnetä, koska hygienian takia niitä ei voida ottaa vaatekeräykseen. Niiden kanssa toimitaan samalla tavoin kuin likaisten tekstiilien kanssa eli ne menevät energiajätteeksi.