Siirry suoraan sisältöön

Tavaratori

Torin toiminta

Tavaratori Kaapelitehtaalla

Tavaratoreilla, kansantoreilla, rompetoreilla, millä nimellä nyt haluaakaan tällaisia tapahtumia kukin kutsua, perusidea on se, että käytetty tavara vaihtaa omistajaa. Joko sitten rahaa vastaan, vaihtaen toiseen tavaraan tai jopa ilmaiseksi. Usein järjestäjänä toimii jokin yhdistys tai todella reippaat puuhamiehet tai -naiset. Kuka tahansa voi järjestää tavaratorin, kunhan vain omaa riittävästi potkua, että saa hommat rullaamaan. Ehkäpä hyvällä porukalla tällainenkin olisi helpompaa suorittaa, kuin aivan yksin. Kaapelitehdas on myös ollut hyvänä paikkana kierrätykselle. Sinne on järjestetty useamman kerran Kierrätystehdas niminen tapahtuma, joka on kerännyt kansalaisia useita tuhansia vierailemaan ja tekemään kauppoja.

Tavaratori on paikka, johon voi tuoda mitä vain myyntiin. Sanonta, toisen roska on toisen aarre, pitää uskomattoman hyvin paikkaansa. Koko kansan tavaratori antaa mahdollisuuden lasten, naisten ja miesten tehdä löytöjä ikään katsomatta.

Tavaratori myy käytettyjä mukeja
Auton ovia rompetorilla
Erilaiset torit

Koko kansan tavaratori tai toiselta nimeltään kansantori

Kansantoreja järjestetään pitkin Suomea niin sisä- kuin ulkotiloissa. Ulkotapahtumat ovat yleensä kesän riemua ja niiden avulla saa vaikka kivan pienen kesälomaretken tehtyä. Toreja järjestetään myös teemojen ympärillä, esimerkiksi moottoripyöräihmisille löytyy Choppertori Jyväskylästä vuosittain. Siellä samanhenkiset ihmiset voivat löytää kauan kaivattuja osia pyöriinsä ja viihtyä yhdessä.

Usein juurikin rompetorit ovat täynnä niin sanottua romua, joka tosin joillekin on aivan päinvastaisessa arvossa. Romun rinnalle on tullut ajan myötä muunkinlaisen tavaran myyjää, jotta kohderyhmä voisi olla laajempi. Halutaan saada koko perhe yhdessä viihtymään ja ostelemaan itselleen uusia esineitä. Monet myyvät myös käsitöitään toreilla.

Tavarat rahaksi

Kuinka myydä omia tavaroitaan?

Päästäkseen myymään omia tarpeettomia tavaroitaan tavaratorille, on helpoin tie ottaa yhteyttä järjestäjään. Monesti jo tapahtumasta ilmoittelun ohessa on annettu ohjeet, kuinka toimia. Tapahtumat ovat hyvin vapaamuotoisia pääsääntöisesti ja ulkotiloissa voi myydä vaikka suoraan autostaan, jos niin haluaa. Monet säännöllisemmin myyjänä kiertävät ovat panostaneet omaan viihtyvyyteensä ja tavaroiden siirtämisen helppouteen enemmän kalusteilla ja katoksilla.

Siinä missä Helsingin kierrätyskeskus pysyy paikallaan ja ottaa vastaan lahjoituksia, ovat nämä tavaratorit enemmän kiertelevää puuhaa. Lähinnä myyjien osalta, itse torihan pysyy paikallaan ja puretaan pois, kun aika on kypsä. Siellä voi sulassa sovussa olla vierekkäin autojen osia koreissa maassa ja vaikka lastenvaatteita tarjolla rekissä ja pöydällä.

Lukijoidemme kokemuksia kierrätyksestä

Missä tavaratori on hyvä järjestää?

Tavaratori vaatii suhteellisen ison ja väljän alueen, johon mahtuu riittävästi myyjiä ja vielä asiakkaatkin kiertelemään mukavasti. Myyjiä voi tulla muualtakin, kuin omasta pitäjästä, sillä monet myyjät kiertävät eri toreja hyvinkin aktiivisesti. Joskus näkee kansantorin, jossa on esimerkiksi vanhan koulurakennuksen sisätilat hyödynnetty ja tilaa myyjille on myös piha-alueella. Jotta tapahtuma olisi kaikille kannattava, täytyy myyjiä olla riittävästi ja asiakkaille saada sanaa ilmoille. Mainontaan kannattaa siis myös panostaa ja näin myös kierrätyskeskus löydetään helpommin.

Kuten Kaapelitehdas, on useita loistavia paikkoja näiden tapahtumien järjestämiseen, joita ei ensin osaisi ajatellakaan sopivina. Myös jo äsken mainittu vanha koulurakennus on mitä mainioin paikkana. Jos haluaa alkaa järjestämään toria, kannattaa katsella tiloja hyvinkin avoimin mielin ja kokeilla kepillä jäätä, mitä tilojen haltija olisi mieltä tapahtumasta. Ties vaikka siitä lähtisi liikkeelle uusi, vuotuinen perinne jota ihmiset tietäisivät jo ennalta odottaa innolla.