Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Kuinka vaatteiden kierrätys tapahtuu?

Kuinka vaatteiden kierrätys tapahtuu?

  • tehnyt
Vaatteita riippumassa.

Jokainen tietää varmasti sen tunteen, kun vaatekaappi pursuaa käyttämättömiä vaatteita. Etenkään käyttökelpoisia vaatteita ei kannatakaan heittää roskiin, sillä niillä voi olla vielä pitkä käyttöikä jonkun muun vaatteena. Rikkinäiset vaatteet voi myös kierrättää. Vaatteiden kierrätys on melko helppoa kunhan muistaa muutaman tärkeän asian, jotka mainitaan tässä artikkelissa. Vaatteiden kierrättäminen myös onnistuu lähes joka paikkakunnalla, joten jokaisella on siihen helppo mahdollisuus.

Ehjien vaatteiden kierrätys

Ehjien vaatteiden kierrätykseen on lukuisia eri tapoja. Ne voi antaa kaverille, viedä kirpputoreille tai kierrätyskeskuksiin tai vaikkapa myydä netin myyntisivustoilla. Esimerkiksi Facebookissa on myös ryhmiä, joissa voi lahjoittaa omat vanhat vaatteensa ja tavaransa. Rikkinäisten vaatteiden kierrätys taas ei ole välttämättä yhtä helppoa riippuen siitä kuinka rikki vaate on ja kuinka kallis tai laadukas se on ollut.

Monet hyväntekeväisyysjärjestöt vastaanottavat ehjiä vaatteita. Monista kaupungeista löytyy myös pieniä keräyspisteitä, jonne voi jättää vaatteensa. Tarjolla on esimerkiksi poistotekstiilin keräyspisteitä, mutta myös keräyspisteitä, jotka on tarkoitettu vain hyväkuntoisille vaatteille. Lue siis tarkasti lähialueesi kierrätyspisteiden ohjeet. Muista myös, että vaatteiden pakkaamiseen on annettu tarkat ohjeet. Yleensä ne on laitettava hieman vajaaseen muovipussiin ennen keräyslaatikkoon laittamista.

Rikkinäisten vaatteiden kierrätys

Rikkinäisten vaatteiden kierrätys onnistuu esimerkiksi poistotekstiilin keräyspisteissä. Nämä pisteet eivät kuitenkaan ole vielä laajentuneet koko Suomeen. Pisteisiin kelpaavat myös vain kuivat vaatteet. Esimerkiksi homeiset, likaiset ja märät vaatteet ja asusteet ovat sekajätettä, eikä niitä voi jättää keräyspisteeseen. Mikäli rikkinäinen vaate on erityisen kallis merkkivaate, voi sen yrittää myydä, jos vika ei ole suuri. Moni ostaa mielellään alun perin arvokkaan tuotteen edullisesti ja käyttää hieman vaivaa sen korjaamiseen.

Vaatteiden kierrätys ei ole aina paras vaihtoehto rikkinäisille vaatteille. Vaatteiden korjaaminen on nimittäin ekoteko. Se ei kuitenkaan aina onnistu omilla välineillä ja taidoilla tai siihen ei ole aikaa. Hyvin rikkinäistä vaatetta ei myöskään kannata korjata. Näitä vaatteita voi esimerkiksi käyttää siivousliinoina ja leikata matonkuteiksi, tyynyjen täytteiksi tai virkkuumateriaaliksi. Vaatteiden osat, kuten napit ja vetoketjut voi tarjota tuunaajille.

Harkitse kierrätystä vaatteen mukaan

On tärkeää käyttää maalaisjärkeään harkitessaan viekö vaatteen kierrätykseen. Mieti esimerkiksi käyttäisitkö itse vielä vaatetta vai onko se jo aika heittää roskiin. Mieti tuotteelle myös realistinen hinta, jos myyt sen – käytetystä tuotteesta ei voi pyytää uuden tuotteen hintaa. Mieti mitä itse maksaisit kyseisestä tuotteesta. Huutokauppa on myös helppo tapa hinnoitella; huutajat hoitavat hinnoittelun ja sinä voit rentoutua ja ottaa pelattavaksi vaikka mielenkiintoisimmat kolikkopelit pelisivustoilla.

On myös hyvin yllättäviä tapoja siihen kuinka löytää rikkinäisille vaatteille uusi elämä. Moni vaatetuunaaja nimittäin saa luotua hyvinkin rikkinäisistä ja monille käyttökelvottomista vaatteista upeita, uusia luomuksia. Vaatteita voidaan käyttää myös esimerkiksi erilaiseen askarteluun. Mikäli vaatteita siis ei halua viedä poistopisteeseen tai heittää roskiin, kannattaa tarjota niitä ihmisille vaikkapa erilaisten ompelukanavien kautta.

Vaatteiden kierrätys omalla paikkakunnalla

Vaatteita kierrättäessä kannattaa tarkastaa ensin oman paikkakunnan ja lähialueiden kierrätysmahdollisuudet – ainakin silloin, jos ei halua lähettää vaatteita postitse. Omalla paikkakunnalla toimii usein vähintään yksi kirpputori, kierrätyskeskus tai kierrätyspiste, joka sijaitsee usein lähellä asutusta ja palveluita. Kirpputori Pietarsaari -teksti esimerkiksi antaa vinkkejä alueella asuville. Pietarsaari onkin oikea kirpputorien luvattu maa.

Omalta paikkakunnalta voi löytyä vaatteiden ostajia tai vastaanottajia myös netin kautta. Netissä toimii useita kauppasivustoja ja kanavia, joille voi laittaa ilmoituksensa oman alueensa ostajille. Näin ostajat tai vastaanottajat voivat jopa noutaa vaatteet, eikä niitä tarvitse postittaa.

Mikäli olet epävarma omien vaatteiden sopivuudesta kierrätykseen, oma kierrätyskeskus antaa usein siihen neuvojaa. Voit siis kysyä myös suoraan kierrätyskeskukselta ottavatko he vaatteet vastaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että etenkin homeiset vaatteet tulee aina heittää suoraan roskiin. Ne voivat olla muun muassa terveysriski käytettiinpä niitä sitten vaatteita tai vaikkapa tuunausmateriaalina. Vaatteiden kierrätys vaatii siis hieman selvitystyötä ja voi onnistua usealla eri tavalla.