Muovien kierrätyksessä on kyse prosessista, joka alkaa muovien keräämisellä. Sen jälkeen ne lajitellaan ja uusiokäytetään tai hyötykäytetään polttamalla. Muovien merkinnät ovat siksi sovittu tapa kertoa, mistä muovista tuotteet on valmistettu. Materiaalimerkki ei välttämättä tarkoita sitä, että muovi menee kierrätykseen. Joka tapauksessa kierrätykseen jätettynä se menee hyötykäyttöön. Niitä voidaan käyttää uudelleen tai sitten niistä valmistetaan uusioraaka-ainetta sekä jonkin verran käytetään energiana. Vuoden 2016 jälkeen muovia ei ole enää mennyt kaatopaikalle.
Ominaisuuksista kertovat muovien merkinnät
01 -merkintä tarkoittaa kirkasta, kovaa ja kemikaaleja kestävää muovia. Näitä ovat virvoitusjuomapullot. Ne kelpaavat hyvin kauppojen kierrätyksessä. 02 puolestaan on värillinen tai samea, joustava tai vahamaisella pinnalla varustettu muovi. Näitä ovat mehupullot sekä virvoitusjuomakorit. 03 kertoo, että muovi on PVC:tä ja sitä ei koskaan kierrätetä. 04 sisältää pehmeän, joustavan sekä vahamaisen pinnan ja niitä ovat muovikassit, pussit sekä kalvot.
05 on jäykkä, sitkeä sekä hyvin monikäyttöinen. Näitä ovat narut, rasiat, kalvot sekä pehmusteet. 06 puolestaan voi olla lasin kirkas tai värjätty, hauras sekä vaahdotettu, jolloin ne sopivat rasioiksi, purkeiksi ja pehmusteiksi. 07 on kaikkien näiden edellisten yhdistelmä ja niitä voivat olla rasiat, kannet sekä pussit. Kierrätysmerkinnät muovin osalta ovat suhteellisen helppoja. Käytännössä onkin helppo opetella, että 03 on ainoa kierrätyskelvoton muovi.
Rypistystesti voi auttaa
Joskus tilanne on hiukan epäselvä eikä välttämättä tiedä onko pakkauksessa metallia vai muovia. Siihen tilanteeseen auttaa niin sanottu rypistystesti. Jos pakkausta puristaa nyrkissä ja sen jälkeen se ei palaudu muotoonsa, se on hyvin todennäköisesti metallia. Jos se taas jollakin tavalla palautuu, kysymyksessä on muovi. Jos tilanne jää epäselväksi, pakkaus on syytä lajitella sekajätteen puolelle. Myös muovit, joissa on mukana muitakin materiaaleja, eivät sovi uusiokäyttöön vaan ne menevät energiahyödyntämiseen.